HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
juiste vetten

De Juiste Vetten

Kies voor de juiste vetten!

Iedereen weet dat vetten ongezond zijn. Sommige mensen schrappen vetten om deze reden uit hun dagelijkse voeding. Maar vetten zijn niet altijd schadelijk en ongezond. Sommige vetten heb je nodig en zijn juist goed voor je. Deze vetten zijn net zo noodzakelijk als eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water. Zaak is om voor de goede vetten te kiezen. Het is in je dagelijkse voeding echter bijna onmogelijk om ze helemaal te vermijden. Zelfs verzadigde vetten zijn bij matige inname ook een nuttige bron van energie. Het tot je nemen van te veel verzadigde vetten is echter niet goed voor je cholesterol en dat kan problematische gevolgen hebben.

Bovendien zijn sommige vitamines zoals vitamine A, D en E alleen in vet oplosbaar. Zonder vet kunnen ze hun werk dus niet doen. Deze vitamines zijn juist zeer belangrijk voor je lichaam. Zo heeft vitamine B6 een belangrijke rol bij je afweer en groei en speelt de vitamine B12 een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel. Foliumzuur voorkomt baby's met een open ruggetje en is in het bijzonder goed voor de groei en de evolutie van embryo naar baby tot volwassene.

Heel veel gezonde vetten kun je smeren?

Bijna alle Becel producten bevatten deze vitamines. Ze bezorgen je ook extra vitamines zoals B6, B12 en foliumzuur. Wie zijn brood dus niet smeert, mist essentiële vitaminen en mineralen. Vier sneetjes brood met margarine per dag, levert je lichaam al 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D, 35% van de ADH vitamine E en 15% van de ADH vitamine A.

Beperk verzadigde vetten!

Vermijd verzadigde vetten zoveel mogelijk en kies voor onverzadigd vet. Een belangrijk onderdeel van gezonde voeding is om de hoeveelheid verzadigde vetten te verminderen in je voeding. Ze verhogen namelijk de slechte cholesterolwaarde en vergroten de kans op hart- en vaatziekten.

Eigenlijk hebben we in onze voeding geen verzadigde vetten nodig. Je lichaam maakt ze namelijk zelf aan. Verzadigd vet vind je voornamelijk in vlees en dierlijke zuivelproducten. Bovendien zitten ze vaak verborgen in koekjes, gebak, chocola en snacks. Vooral in kant-en-klare artikelen zitten veel verzadigde vetten. Vaak bevatten ze ook nog veel zout. Ook slecht zijn: room, boter, mayonaise en gebak. Lees nauwkeurig op de verpakking van een product wat voor vetten er in zitten.

Sommige producten lijken onschadelijk, maar zijn ook beter te vermijden als je wilt afvallen. Dat zijn producten als noten, olijven en avocado's. Ze bevatten veel vet, maar hebben daarnaast ook gezonde effecten. Zij zijn dus wel gezond, maar niet te gebruiken als je wat kilos kwijt wilt. Kies wel voor kaas, yoghurt en melk, maar neem dan wel de halfvolle of magere soort.

De meeste mensen krijgen 45% van de dagelijkse calorieën binnen uit vet terwijl 33% een beter percentage zou zijn. Dit kan heel simpel. Slechts een paar simpele aanpassingen in je dieet zijn nodig om de vetinname te verminderen. Hierdoor zal zowel je figuur als je gezondheid verbeteren. In plaats van boter kun je kiezen voor dieetmargarine op je brood en kies voor olijfolie of vloeibare bak-en braadproducten in plaats van boter bij het koken. Neem liever magere melkproducten en mager vlees, zoals kip, kalkoen, rosbief, achterham en rookvlees. Ook vis is erg gezond. Probeer één tot twee keer per week vis te eten. Vis bevat vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten.

Onverzadigde vetten!

Het beste kun je dus voor onverzadigde vetten kiezen. Deze goede vetten vind je vooral in plantaardige voeding. Er zijn twee soorten onverzadigde vetten. Enkelvoudig onverzadigde vetten maakt ons lichaam zelf aan. Ze komen ook in onze voeding voor en hebben een neutrale invloed op het cholesterolgehalte. Daarnaast heb je ook meervoudig onverzadigde vetten. Die noemen ze ook wel essentiële vetzuren. Ze zijn noodzakelijk voor de groei en onderhoud van ons lichaam. Deze moeten we wel uit onze voeding halen. Ons lichaam kan ze namelijk zelf niet aanmaken.

Slank door de Overgang

€ 37,00

Ben jij een vrouw in de overgang en loop je nog altijd met een kilootje te veel rond? Heb je het gevoel dat je kleren niet lekker zitten en kijk je niet graag in de spiegel? Ria Kamelle, de schrijfste lees meer...


Fitcooking Fitness Receptenboek

€ 27,00

Merk jij dat je regelmatig veel tijd verspilt met het zoeken naar de juiste recepten om een gezonde maaltijd te bereiden. Saboteer je je zelf regelmatig en baal je vervolgens dat je je voedingspatroon lees meer...


De Keto Revolutie

€ 37,00

Het keto-dieet is de laatste dieet-hype uit de Verenigde Staten. En dat is niet zonder reden, de werking van het dieet is namelijk wetenschappelijk bewezen. Het blijkt dat het niet alleen helpt bij he lees meer...