HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
touwtjespringen

Afvallen door Touwtjespringen

Wil je een echte work out? Ga touwtjespringen!

Je deed het al toen je klein was, maar dit is dé manier om ook nu in shape te blijven: touwtjespringen. Deze 'sport' helpt je coördinatie, uithoudingsvermogen, voetenwerk, timing, lenigheid, kracht, snelheid en explosiviteit.

Wie kan het doen?

Mensen denken vaak dat touwtjespringen iets voor kinderen is om mee te spelen. Maar het is een erg goed middel om je conditie en uithoudingsvermogen te trainen. Met name atleten en boksers gebruiken het touw om fitter en sterker te worden. Ook fysiotherapeuten maken veelvuldig gebruik van touwtjespringen. Met name als iemand moet revalideren na een ongeluk, kan het touw een nuttig hulpmiddel zijn.

Hoe gebruik je het?

Je kunt meerdere dingen doen met het touw. Je kunt touwtjespringen gebruiken als oefening voor de warming-up. Vooral in de bokswereld zie je dat vaak. Maar het is ook een manier om die overtollige kilo's kwijt te raken. Touwtjespringen werkt bijna het beste om vet te verbranden. Iedereen kan het ook doen, van de atleten tot de fitness experts. Ook de beginner kan deze oefening goed doen. Het gehele lichaam krijgt een boost, en hart en bloedvaten worden sterker.

Touwtjespringen is ook een sport

Naast het 'oude' touwtjespringen is er nu ook Rope Skipping. Dit is een relatief nieuwe sport. Eerst werd touwtjespringen niet zo serieus genomen. Pas in de loop van de jaren zeventig gingen mensen het echt zien als sport en het ook zo gebruiken. De nieuwe sport is begonnen bij de Amerikaanse Richard Cendali. Zijn coach bracht hem in aanraking met deze sport. Hij leerde hem het te gebruiken als warming-up. Door allerlei technieken met het touw te ontwikkelen, werden de sessies gedurende de daaropvolgende jaren steeds zwaarder. De oefeningen werden technisch zwaarder en vereisten meer kracht en uithoudingsvermogen.

Wedstrijden touwtjespringen

Wat Rope Skipping zo bijzonder maakt, is het feit dat het een sport is. Er zit een competitief onderdeel aan. In deze wedstrijden strijden verschillende teams van de zogeheten 'skippers', die de springers zijn. Het draait bij de wedstrijden om kracht, creativiteit, snelheid en uithoudingsvermogen. Als extra element komt ook acrobatiek erbij kijken. Bij de wedstrijden Rope Skipping kun je twee onderdelen onderscheiden:

  • Het eerste is speed: hier zijn snelheid en uithoudingsvermogen van essentieel belang.
  • Het tweede is freestyle: hier staat creativiteit voorop. Bij alle elementen van Skipping wordt muziek gebruikt.

Trainingsschema op maat

Ieder mens is anders en heeft dus niet dezelfde behoeftes. Wil je beginnen met touwtjespringen, bespreek dan met een trainer welk trainingsschema voor jou het beste werkt. Je kan beginnen met een kwartier per dag. Langzaamaan bouw je het verder uit. Vooral om je benen en billen in vorm te krijgen is touwtjespringen een uitstekende oefening. Omdat de sport best intensief is, is het raadzaam om te variëren met andere oefeningen. Denk hierbij aan andere vormen van lichaamsbeweging zoals wandelen en buikspieroefeningen.

Calorieën verbranden

Met touwtjespringen verbrandt je al snel aardig wat calorieën. Iemand met een gewicht van rond de 60 kilo die ongeveer 30 minuten touwtjespringt, verbrandt 252 kilocalorieën. Dit is meer dan bij andere sporten als aerobics, voetbal of zwemmen. Met touwtjespringen kun je precies uitrekenen hoeveel calorieën je verbruikt. Hoe doe je dat? Je verbruikt per 10 minuten 1,4 kcal per kilo aan lichaamsgewicht. Dat komt op 0,14 kcal per minuut. Vermenigvuldig dit getal met het aantal minuten dat de training duurt plus het aantal kilo’s dat je weegt. Wij komen dan tot de volgende berekening: 0,14 (kcal per minuut) x 30 (minuten) x 60 (kilo) = 252 kcal.

Wat trek je aan?

Wil je beginnen met touwtjespringen dan zijn stevige en shockabsorberende sportschoenen van essentieel belang. Uiteraard heb je ook een touw nodig. Dit hoeft geen duur touw te zijn. Kijk eens gewoon in een speelgoedwinkel.

Het touw

Kies voor een touw van ongeveer twee meter lang, als je begint met touwtjespringen. Je kunt het beste kiezen voor vederlichte touwen om mee te springen. Deze zijn zeer soepel in gebruik. Je kunt ook kiezen voor touwen die je in lengte kunt aanpassen. Dit kan handig zijn. Er zijn zelfs springtouwen op de markt met een caloriemeter. Hier kun je bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt.

Tips voor beginners

Belangrijk voordat je begint: doe het vooral niet te fanatiek! Bouw het langzaam op als je voor het eerst springt. Een sessie van een uur is dan niet verstandig. Dit zorgt voor behoorlijk wat spierpijn en kan ook zorgen voor overbelasting. Het is belangrijk dat je de training langzaam opbouwt en goed luistert naar wat je voelt. Als je pijn voelt, moet je gelijk stoppen. Uiteraard is een beetje variatie nooit verkeerd. Zo wordt de training minder saai. Je Lichaamshouding is ook essentieel tijdens het springen. Het is zaak om rechtop te blijven staan. Wat je ook kan helpen bij de training is opzwepende muziek of het samen met andere mensen springen.

Vitaal en Gezond Zwanger

€ 27,00

Spannend! Jij of je vrouw of vriendin is zwanger geworden. Het enige waar je je begrijpelijkerwijs druk om maakt, hoe kom ik of mijn vrouw of vriendin deze tijd met zo weinig mogelijk klachten door? R lees meer...


Fitcooking editie 2 (2019)

€ 27,00

Zoek je een oplossing voor het bereiden van gezonde recepten in de keuken? Wil je daarnaast dat ze allemaal makkelijk te bereiden zijn en bovendien bijdragen aan een fit en sterk lichaam? Neem dan een lees meer...


Boek Afvallen met Nederland

Wil je afslanken, maar dan niet voor even? Wil je ook na 12 maanden nog op je streefgewicht blijven, en wil je bovendien jezelf goed voelen? Lees dan het boek Afvallen met Nederland van Jeroen van E lees meer...