HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
broccoli

Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea)

Broccoli bevat bepaalde chemicaliën waarvan bekend is dat ze kanker voorkomen. Het is ook rijk in andere bestanddelen, zoals calcium, vitamine C, folium zuur en ijzer.

Voordelen voor de gezondheid

Aangezien broccoli vol zit met dieet vezels kan het de kans van kanker, vooral darm kanker, verminderen. Zijn hoge waardes van vitamine E, vitamine C en bètacaroteen levert ons een goede inname van anti-oxiodanten. Deze helpen ons om het risico van hartaandoeningen en hartaanvallen te verminderen. Broccoli is rijk aan ijzer en folium zuur, dat helpt om bloedarmoede tegen te gaan. Deze voedingsstoffen, met name folium zuur, zijn erg belangrijk voor vrouwen die graag en kind willen. Folium zuur vermindert de kans om een baby met een open ruggetje te krijgen.

Let op!

Broccoli vermindert de opname van jodium. Als je het meer dan drie keer per week eet, zorg er dan voor dat je de rest van de week voldoende jodium binnenkrijgt.

Hoe te eten?

Als de groente rauw is, moet die zacht en een beetje zoet zijn. Je kan hem ook prima rauw eten in een salade. Om te zorgen dat alle voedingsstoffen bewaard blijven, is het beter om de groente te stomen of kort te koken in weinig water tot die zacht is. Broccoli zaadjes kan je kiemen. Dat zorgt voor een vermeerdering van de voedings-waarden. Je kan de broccoli kiemen strooien over je salade.

Hoogseizoen

Het beste seizoen voor broccoli is midden herfst tot midden lente. Toch is er goede verse broccoli het hele jaar door verkrijgbaar op de meeste plekken.

Hoe te bewaren?

Bewaar de groente ongewassen en verpakt in plastic in de groenten la van je ijskast. Hij kan tot vier dagen bewaard worden.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Broccoli rauw Broccoli gekookt
Water g 90.69 90.69
Energie kcal 28 28
Proteine g 2.98 2.98
Vetten g 0.35 0.35
Koolhydraten g 5.24 5.06
Vezels g 3 2.9
Mineralen
Calcium mg 48 46
IJzer mg 0.88 0.84
Magnesium mg 25 24
Fosforzuur mg 66 59
Potassium mg 325 292
Sodium mg 27 26
Zink mg 0.4 0.38
Koper mg 0.045 0.043
Manganese mg 0.229 0.218
Selenium mg 3 1.9
Vitamines
Vitamine C mg 93.2 74.6
B-1 (thiamin) mg 0.065 0.055
B-2 (riboflavin) mg 0.119 0.113
B-3 (niacin) mg 0.638 0.574
B-5 (pantothenic acid) mg 0.535 0.508
B-6 (pyridoxine) mg 0.159 0.143
Folate mcg 71 50
B-12 mg 0 0
Vitamine A I.U 1542 1318
Vitamine A mcg RE 154 139
Vitamine E mcg ATE 1.66 1.69
Vetten
Verzadigde vetten g 0.054 0.054
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.024 0.024
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.167 0.167
Linolium zuur (18:2) g 0.038 0.038
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.129 0.129
Cholesterol g 0 0

FIT Sterk en Gespierd

€ 39,95

De beste informatie met betrekking tot het bouwen van een gezond en sterk lichaam, waar haal je die vandaan? Het internet staat voor met opgeblazen informatie die vaak maar half waar is. Bovendien is lees meer...


Afslank Receptenbijbel

€ 37,00

Gewicht toenemen is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is lekker op de bank zitten, tv kijken, chips eten en een bak ijs erna. Afslanken daarentegen is voor vele mensen hogere wiskunde. Een pro lees meer...


Slank door de Overgang

€ 37,00

Ben jij een vrouw in de overgang en loop je nog altijd met een kilootje te veel rond? Heb je het gevoel dat je kleren niet lekker zitten en kijk je niet graag in de spiegel? Ria Kamelle, de schrijfste lees meer...