HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
wortel

Wortel

De wortel (Daudus carota)

De wortel is één van de rijkste voeding vol met bèta caroteen. Deze molecuul is verantwoordelijk voor de oranje kleur van de wortel. Bèta caroteen is een vitamine A opwekker. Ons lichaam zet het later om in vitamine A. Aan de bladerige groene uiteinden kun je zien of ze vers zijn. Die moeten namelijk knapperig en fel groen zijn.

Voordelen voor de gezondheid

Het caroteen heeft een anti oxiderende werking welke de kans op bepaalde soorten kanker en vroegtijdige veroudering kan voorkomen. Ook helpen wortels bij een gezond uitziende huid en een goed nachtzicht. Wortels zijn de beste vriend van onze darmen. Ze reguleren de doorgang. De pectine dat ze bevatten, helpt in geval van diarree. De cellulose bevordert de doorgang. Zijn hoge gehalte aan vezels heeft bovendien een beschermende werking tegen darmkanker. Deze groente versterkt ook het immuunsysteem en vermindert de kans op longkanker. Wortels kunnen ook de cholesterol waarde van het bloed verminderen en voor vrouwen het afscheiden van melk vergroten. Het lijkt er op dat caroteen als supplement genomen niet zo goed helpt als caroteen dat het lichaam via voeding binnenkomt. Schijnbaar versterkt het molecuul verantwoordelijk voor de rode kleur van tomaten, de opname van bèta caroteen in het lichaam. Probeer dus zo veel mogelijk tomaten met wortels te combineren. Dat kan in een salade of in een stoofgerecht.

Let op!

Te veel wortels kunnen de huid er geel of oranje uit laten zien. Deze conditie kun je gelukkig wel veranderen. Als je stopt met het eten van wortels, wordt je huid binnen een paar weken weer normaal van kleur. Mensen eten soms wortels om zich voor te bereiden op een vakantie in de zon. Maar pas op! Het helpt niet tegen verbranding van de zon. Je kan beter zonnebrand gebruiken dan deze methode. Bruin word je toch wel.

Hoe te eten?

Je hoeft de wortels niet te schillen (alleen als ze niet biologisch zijn, is het beter ze wel te schillen. Er zitten namelijk pesticiden op die je niet in je lichaam wil hebben). Hun schil is zacht. Het volstaat om ze alleen te boenen met een groenten borstel onder stromend water. Als je ze zo bereidt, blijven alle vitaminen bewaard in de schil.

Wortels kun je zowel rauw als gekookt eten. Het kookproces zorgt wel voor een vermindering in de voedingswaarden. Dus kook ze zeker niet te lang. Stomen is de beste methode om ze te bereiden. Zo blijven alle voedingsstoffen bewaard en niet verloren in het kookwater. Als je de wortels wilt stampen, moet je ze een paar minuten langer laten koken.

Als je wilt profiteren van alle voordelen voor de gezondheid, moet je ze helemaal niet koken, maar rauw eten. Rasp ze als een salade en voeg dan wat rozijnen, citroen, walnoten, appels of mint blaadjes toe. Ook kun je ze als sap persen, puur om gemengd met andere groentes. Wees creatief. Het goede aan wortels is dat je ten allen tijde kunt eten. Je hoeft ze alleen te wassen en je kan ze gelijk eten. Als je geen groente hebt voor bij de lunch, kun je makkelijk een wortel uit je ijskast pakken.

Hoogseizoen

Tussen april en juli is het voor wortels het hoogseizoen. Dan is er de ‘primeur’ wortel. Deze soort is klein en wordt met blad en al verkocht. Het is een zachte en zoete variant. Tussen juli en oktober zijn er wortels ‘de saison’, gevolgd door wortels ‘de garde’. In supermarkten zijn wortels het hele jaar verkrijgbaar.

Hoe te bewaren?

Om hun smaak, textuur en gehalte aan bèta caroteen het beste te behouden, kan je ze beter niet in de ijskast plaatsen. Als je ze met blad en al koopt, is het beter het groen af te snijden. Plaats ze daarna losjes in een gesloten plastic zak. Als je een kelder hebt, kun je ze daar bewaren met de grond en bladeren er nog aan.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Wortel rauw Wortel gekookt(zonder zout)
Water g 87.79 87.38
Energie kcal 43 45
Proteine g 1.03 1.09
Vetten g 0.19 0.18
Koolhydraten g 10.14 10.48
Vezels g 3 3.3
Mineralen
Calcium mg 27 31
IJzer mg 0.5 0.62
Magnesium mg 15 13
Fosforzuur mg 44 30
Potassium mg 323 227
Sodium mg 35 66
Zink mg 0.2 0.3
Koper mg 0.047 0.134
Manganese mg 0.142 0.752
Selenium mg 1.1 0.8
Vitamines
Vitamine C mg 9.3 2.3
B-1 (thiamin) mg 0.097 0.034
B-2 (riboflavin) mg 0.059 0.056
B-3 (niacin) mg 0.928 0.506
B-5 (pantothenic acid) mg 0.197 0.304
B-6 (pyridoxine) mg 0.147 0.246
Folate mcg 14 13.9
B-12 mg 0 0
Vitamine A I.U 28129 24554
Vitamine A mcg RE 2813 2455
Vitamine E mcg ATE 0.46 0.42
Vetten
Verzadigde vetten g 0.03 0.034
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.008 0.009
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.077 0.088
Linolium zuur (18:2) g 0.067 0.011
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.010 0.011
Cholesterol g 0 0

FitChef Turbo

€ 49,95

Weet je al wat je vandaag gaat koken? En ook nog een beetje gezond het liefst. Hetzelfde eten als gisteren is ook niet altijd gewenst, en zodoende verlies je de inspiratie. Gelukkig heeft Mark van Oos lees meer...


OERsterk Online Cursus Gezond in 4 Weken Direct

€ 49,00

Wil jij je gezondheid op de schop nemen? Maar wil je tegelijkertijd een blijvende verandering doorvoeren? Doe dan de OERsterk Online Cursus. In deze 4 weken durende leerweg ontdekt je alles over hoe j lees meer...