De wortel is één van de rijkste voeding vol met bèta caroteen. Deze molecuul is verantwoordelijk voor de oranje kleur van de wortel. Bèta caroteen is een vitamine A opwekker. Ons lichaam zet het later om in vitamine A. Aan de bladerige groene uiteinden kun je zien of ze vers zijn. Die moeten namelijk knapperig en fel groen zijn.
Het caroteen heeft een anti oxiderende werking welke de kans op bepaalde soorten kanker en vroegtijdige veroudering kan voorkomen. Ook helpen wortels bij een gezond uitziende huid en een goed nachtzicht. Wortels zijn de beste vriend van onze darmen. Ze reguleren de doorgang. De pectine dat ze bevatten, helpt in geval van diarree. De cellulose bevordert de doorgang. Zijn hoge gehalte aan vezels heeft bovendien een beschermende werking tegen darmkanker. Deze groente versterkt ook het immuunsysteem en vermindert de kans op longkanker. Wortels kunnen ook de cholesterol waarde van het bloed verminderen en voor vrouwen het afscheiden van melk vergroten. Het lijkt er op dat caroteen als supplement genomen niet zo goed helpt als caroteen dat het lichaam via voeding binnenkomt. Schijnbaar versterkt het molecuul verantwoordelijk voor de rode kleur van tomaten, de opname van bèta caroteen in het lichaam. Probeer dus zo veel mogelijk tomaten met wortels te combineren. Dat kan in een salade of in een stoofgerecht.
Te veel wortels kunnen de huid er geel of oranje uit laten zien. Deze conditie kun je gelukkig wel veranderen. Als je stopt met het eten van wortels, wordt je huid binnen een paar weken weer normaal van kleur. Mensen eten soms wortels om zich voor te bereiden op een vakantie in de zon. Maar pas op! Het helpt niet tegen verbranding van de zon. Je kan beter zonnebrand gebruiken dan deze methode. Bruin word je toch wel.
Je hoeft de wortels niet te schillen (alleen als ze niet biologisch zijn, is het beter ze wel te schillen. Er zitten namelijk pesticiden op die je niet in je lichaam wil hebben). Hun schil is zacht. Het volstaat om ze alleen te boenen met een groenten borstel onder stromend water. Als je ze zo bereidt, blijven alle vitaminen bewaard in de schil.
Wortels kun je zowel rauw als gekookt eten. Het kookproces zorgt wel voor een vermindering in de voedingswaarden. Dus kook ze zeker niet te lang. Stomen is de beste methode om ze te bereiden. Zo blijven alle voedingsstoffen bewaard en niet verloren in het kookwater. Als je de wortels wilt stampen, moet je ze een paar minuten langer laten koken.
Als je wilt profiteren van alle voordelen voor de gezondheid, moet je ze helemaal niet koken, maar rauw eten. Rasp ze als een salade en voeg dan wat rozijnen, citroen, walnoten, appels of mint blaadjes toe. Ook kun je ze als sap persen, puur om gemengd met andere groentes. Wees creatief. Het goede aan wortels is dat je ten allen tijde kunt eten. Je hoeft ze alleen te wassen en je kan ze gelijk eten. Als je geen groente hebt voor bij de lunch, kun je makkelijk een wortel uit je ijskast pakken.
Tussen april en juli is het voor wortels het hoogseizoen. Dan is er de ‘primeur’ wortel. Deze soort is klein en wordt met blad en al verkocht. Het is een zachte en zoete variant. Tussen juli en oktober zijn er wortels ‘de saison’, gevolgd door wortels ‘de garde’. In supermarkten zijn wortels het hele jaar verkrijgbaar.
Om hun smaak, textuur en gehalte aan bèta caroteen het beste te behouden, kan je ze beter niet in de ijskast plaatsen. Als je ze met blad en al koopt, is het beter het groen af te snijden. Plaats ze daarna losjes in een gesloten plastic zak. Als je een kelder hebt, kun je ze daar bewaren met de grond en bladeren er nog aan.
Voedingswaarden per 100 gram: | |||
---|---|---|---|
Voedingswaarden | Eenheid | Wortel rauw | Wortel gekookt(zonder zout) |
Water | g | 87.79 | 87.38 |
Energie | kcal | 43 | 45 |
Proteine | g | 1.03 | 1.09 |
Vetten | g | 0.19 | 0.18 |
Koolhydraten | g | 10.14 | 10.48 |
Vezels | g | 3 | 3.3 |
Mineralen | |||
Calcium | mg | 27 | 31 |
IJzer | mg | 0.5 | 0.62 |
Magnesium | mg | 15 | 13 |
Fosforzuur | mg | 44 | 30 |
Potassium | mg | 323 | 227 |
Sodium | mg | 35 | 66 |
Zink | mg | 0.2 | 0.3 |
Koper | mg | 0.047 | 0.134 |
Manganese | mg | 0.142 | 0.752 |
Selenium | mg | 1.1 | 0.8 |
Vitamines | |||
Vitamine C | mg | 9.3 | 2.3 |
B-1 (thiamin) | mg | 0.097 | 0.034 |
B-2 (riboflavin) | mg | 0.059 | 0.056 |
B-3 (niacin) | mg | 0.928 | 0.506 |
B-5 (pantothenic acid) | mg | 0.197 | 0.304 |
B-6 (pyridoxine) | mg | 0.147 | 0.246 |
Folate | mcg | 14 | 13.9 |
B-12 | mg | 0 | 0 |
Vitamine A | I.U | 28129 | 24554 |
Vitamine A | mcg RE | 2813 | 2455 |
Vitamine E | mcg ATE | 0.46 | 0.42 |
Vetten | |||
Verzadigde vetten | g | 0.03 | 0.034 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | g | 0.008 | 0.009 |
Meervoudig onverzadigde vetten | g | 0.077 | 0.088 |
Linolium zuur (18:2) | g | 0.067 | 0.011 |
Alpha-linolium zuur (18:3) | g | 0.010 | 0.011 |
Cholesterol | g | 0 | 0 |
€
Wil je afslanken, maar dan niet voor even? Wil je ook na 12 maanden nog op je streefgewicht blijven, en wil je bovendien jezelf goed voelen? Lees dan het boek “Afvallen met Nederland” van Jeroen van E lees meer...
€ 27,00
Spannend! Jij of je vrouw of vriendin is zwanger geworden. Het enige waar je je begrijpelijkerwijs druk om maakt, hoe kom ik of mijn vrouw of vriendin deze tijd met zo weinig mogelijk klachten door? R lees meer...
€ 14,95
Wil jij een slanker lichaam, beter zichtbare spieren en wil je bovendien niet de hele tijd aan eten denken? Normalerwijze betekent afslanken namelijk calorieën tellen, restricties op je eetpatroon en lees meer...