HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
vezelrijk ontbijt

Vezelrijk Ontbijt

Ontbijten is echt belangerijk als je wilt afvallen!

Vaak denken mensen dat het goed is om het ontbijt over te slaan. Dat kan een praktische reden hebben zoals haast, of geen eten in huis hebben. Onderzoek heeft echter aangetoond dat een goed ontbijt essentieel is om de dag mee te beginnen als je wilt afvallen. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn. Wat fruit of een bakje yoghurt met muesli kan genoeg zijn. Ook als je gewoon op gewicht of gezond wilt blijven, kan je het ontbijt niet missen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die dagelijks ontbeten eerder afvielen. Uit de resultaten bleek dat mensen die de dag begonnen met een ontbijt extra voordeel hadden op mensen die het ontbijt oversloegen.

Kies bij je ontbijt voor vezelrijke producten zoals brood, crackers, vruchtensap, yoghurt of melk met muesli of andere ontbijtgranen. Al deze voedingswaren zijn vaak ook vetarm. Bovendien voorzien ze je lichaam ook van goede voedingsmiddelen zoals vitaminen en mineralen. Wanneer je je ontbijt overslaat loop je het gevaar dat je dit later op de dag gaat compenseren door meer te eten. Vaak grijp je naar energierijke, vette producten. Vooral bij het avondeten kan dit extra schadelijk zijn, want je hebt geen mogelijkheid meer om het te verbranden. Uit onderzoek bleek verder dat kinderen en tieners die elke dag een ontbijt aten, slanker waren dan hun leeftijdgenoten die zonder iets te eten de deur uitgaan.

Kies een vezelrijk ontbijt!

Vezels vormen een belangrijk onderdeel van gezonde voeding. Ze komen van plantaardige producten. Vezels vind je vooral in bruin brood, groente, fruit en aardappelen. Ook peulvruchten, zilvervliesrijst en volkoren pasta hebben een hoog vezelgehalte. Dit zijn allen plantaardige producten. Vezels zitten namelijk in de celwand van planten. Ze geven stevigheid en vorm aan de plant.

Vezelrijke producten zoals brood, granen en aardappelen zijn de perfecte basis van gezonde voeding. Pasta, rijst, haver en maïs horen hier ook bij. Kies voor volkoren en vermijdt de geraffineerde soorten zoals wit brood. Het beste is om 20 gram aan vezels per dag tot je te nemen. De meeste mensen krijgen slechts rond de 10 gram per dag binnen. Dat moet dus verdubbelen.

Behalve het verteringsproces, hebben vezels ook positieve effecten voor de dikke darm. De dikke darm is erg belangrijk voor je gezondheid. Door het eten van vezels versnel je de doorvoer van verteerd voedsel en verminder je het cholesterol niveau. Te weinig vezels in je voeding kunnen leiden tot constipatie en bepaalde ziekten aan de dikke darm. Bovendien bevatten ze amper calorieën. Vezels zijn dus bevorderlijk voor je gewicht en je stoelgang.

Vezels vullen je maag ook bezig houden en dat zorgt ervoor dat je niet teveel eet. Je gewicht blijft met vezels dus beter op peil! Verteerbare vezels zoals haver, bruin brood, fruit en groenten helpen bij de opname van suiker van de darmen in de bloedstroom. Onverteerbare vezels vind je in rijst, zemelen, noten en tarwe.

50 Recepten in 30 Minuten

€ 27,00

Heb je als vrouw in de overgang moeite met op gewicht te blijven? Wissel je regelmatig van dieet en werkt niets? Ria Kamelle auteur van de boeken 'Slank door de Overgang', 'Overwin je Overgang' en '20 lees meer...


FIT Methode

€ 29,95

Ben je op zoek naar een methode die je helpt bij het controle nemen over je gezondheid? Wil je bovendien zelf de vinger aan de pols houden en niet afhankelijk zijn van wat iemand anders doet? Lees dan lees meer...


Afslank Receptenbijbel

€ 37,00

Gewicht toenemen is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is lekker op de bank zitten, tv kijken, chips eten en een bak ijs erna. Afslanken daarentegen is voor vele mensen hogere wiskunde. Een pro lees meer...