HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
vasten

Het Vasten

Afvallen door te Vasten

Als je wat kilos kwijt wilt, kan vasten een uitkomst bieden. Vooral om snel wat gewicht kwijt te raken, is dit een goede optie. Je eet dan geen vaste voeding meer, maar drinkt alleen thee en sappen. Dit heet ontslakken. Het kan op verschillende manieren. Bij de één val je wat meer af dan bij de andere, maar ze werken allebei. Je kunt ervoor kiezen door helemaal te vasten. Dit betekent dat je geen vast voedsel meer eet en alleen kruidenthee en water drinkt. Maar je kunt het ook wat minder rigide aanpakken. Dan eet je niks, maar drinkt wel fruit- en groentesappen. Hieronder volgen enkele verschillende manieren om te vasten.

Vasten met water

Je kunt er voor kiezen om als je gaat vasten alleen maar water te drinken. Je valt hier inderdaad wel flink van af, maar het is zeker niet de meest verstandige manier om gewicht te verliezen. Mensen die vaak vasten, doen deze variant ook niet vaak. Het is niet gezond, want je lichaam krijgt niet haar behoeftes aan vitamines en mineralen. Mocht je deze kuur toch per se willen doen, begin dan met een dagje alleen water. Doe dit vooral niet langer dan twee dagen. Dat is niet goed voor je gezondheid.

Vasten met sap

Een betere manier om te vasten, is om dat te doen met sap. Dit doen de meeste mensen. Met name de sapkuur van dokter Bircher Benner is populair. Deze Zwitserse arts kiest voor zijn kuur voor sappen van vruchten en groentes die uitpuilen van de mineralen en vitamines. Deze vorm van vasten heeft allerlei voordelen ten opzichte van andere kuren. Bovendien zijn de koolhydraten die in het fruit zitten lichtverteerbaar. Dit helpt het afval proces, want het afbreken van vet gebeurt veel geleidelijker dan bij bijvoorbeeld vasten met thee. Ook heb je bij sapvasten minder last van de nare geurtjes en geluiden die uit je darmen komen.

Begin je met sapvasten, dan heb je meerdere opties. Je kunt zelf sappen persen uit verse vruchten en groentes. Maar je kan ook sappen in de winkel kopen. Zorg er wel voor dat deze niet gepasteuriseerd en zonder suiker zijn. Het beste is het om de kuur te doen met sappen die je zelf geperst hebt. Let er wel op dat je de sappen wel meteen na persing opdrinkt. De vitamine waarde vervliegt heel snel, dus zorg dat je alles binnen krijgt. Voor deze kuur zijn alle vruchten mogelijk om te gebruiken. Als je last hebt van een overgevoelige lever, dan kun je sappen van citrusvruchten beter vermijden. Voor de groentesappen kun je ook alle groentes gebruiken. Toch zijn er groentes die maximaal werken. Erg goed zijn sappen van wortelen, andijvie, veldsla, witte kool, brandnetel, kropsla, aardappels, zuurkool, paardebloem, spinazie, tomaten, bieten en knolselderij.

Heb je je groentes geperst, dan moet je er op letten dat drink de sappen niet in één teug opdrinkt. Doe dit liever langzaam met een plastic theelepeltje. Net alsof je het eet. Het beste is om het sap lang in je mond te houden en rond te laten gaan. Zo kan het speeksel zijn natuurlijke werk doen. Bij de kuur moet je ook veel drinken. Zeker twee liter vocht per dag is noodzakelijk en hiervan moet één liter sap zijn. Afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid kun je de sapkuur één tot anderhalve week doen. Let er ook op dat je het goed afbouwt. De eerste drie dagen als je stopt met de kuur moet je sap blijven drinken. Hier moet je wel ingrediënten aan toevoegen. Bij vruchtensap kun je kiezen uit biogarde, volle melk, eiwitpoeder, lijnzaadextract, havervlokken of honing. Bij groentesap heb je de keuze uit gistvlokken, room, lijnzaad, eigeel of melk.

Vasten met kruidenthee

Je kunt er ook voor kiezen om met een warme drank te vasten. Dit ervaren mensen toch als makkelijker. Het grote voordeel is dat je je prettiger en meer ontspannen voelt. Ook helpen de warme vloeistoffen om de gifstoffen beter op te lossen. Hierdoor ga je meer zweten en verwijden je bloedvaten. Ontgiften gaat zo veel makkelijker. Kruidentheeën hebben nog een extra bijkomstig effect: ze bevatten een geneeskrachtige en zuiverende werking.

In principe kun je alle soorten thee gebruiken. Met name groene thee is een goede keus, maar je kunt ook voor iets ander kiezen. Een groot aantal soorten thee zitten boordevol mineralen en hebben een lekkere smaak. Van het vasten kun je een wit uitgeslagen kuurtong oplopen. Dit geeft niet een frisse smaak in je mond. Drink dus genoeg thee om dit rotgevoel te voorkomen. Bovendien is het ook een erg gezonde manier want, in thee zitten geen vetten, suikers en eiwitten. Je lichaam gaat dan haar eigen vetreserves aanspreken omdat ze niks binnenkrijgt. Het grote voordeel is dat je lekker snel gewicht verliest. Het is echter wel een belasting van je lever, want al dat overtollig vet moet wel worden afgevoerd. De lever heeft het hier wel zwaar mee. Daarom is het aan te raden om de vastkuur met thee niet langer dan vier à vijf dagen te doen.

Vasten met rijst

Je zou er misschien in de eerste instantie niet aan denken, maar je kunt ook vasten met rijst. Rijst is gezond, niet vet en licht verteerbaar. Het bestaat uit koolhydraten, wat eiwit, vitamines en mineralen. Om deze reden is rijst uitstekend geschikt voor een vastkuur. Dit kun je doen op de volgende manier. Allereerst de bereiding. Doe één kopje wilde, bruine rijst of zilvervliesrijst met twee koppen bronwater in de pan en breng dat bijna aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet het vuur op de allerlaagste stand. Laat dit vervolgens in anderhalf uur gaar worden. Als alles goed is gegaan, is er geen vocht meer te zien. Al het water is in de rijstkorrels opgenomen. Als extra smaakmaker kun je een beetje zout- en gistloze sojasaus toevoegen. Je kunt ook kiezen voor zeezout en wat peper.

Eet niet te grote porties hiervan! Want de hoeveelheid rijst die je nu hebt, is bedoeld voor een hele dag eten. Dit zijn je drie maaltijden op een dag. Let op! Neem de tijd voor het eten! Gebruik voor een maaltijd minstens 20 minuten of meer. Als je te snel eet, is de kuur zeer moeilijk vol te houden omdat je honger zult krijgen tussen de maaltijden in. Ook met eten moet je secuur zijn. Het is belangrijk om goed te kauwen en de rijst lang in je mond te houden. Zo wordt elke korrel namelijk helemaal vloeibaar. Vocht is ook essentieel bij deze kuur. Je moet ruim anderhalve liter vocht per dag tot je nemen. Hierin heb je vrije keuze. Dat kan variëren van kruidenthee tot bronwater, maar een vruchtensapje is ook goed. Doe deze rijstvastenkuur in ieder geval niet langer dan een week. Dat kan slecht zijn voor je gezondheid. Wil je het langer doen? Bespreek dit dan met je arts. Je kan de kuur eventueel langzaamaan uitbreiden door je kuur te combineren met fruit en groente.

Vasten met citroensap

Voor veel vrouwen is de citroensapkuur erg populair om wat kilos kwijt te raken. Toch is dit nu niet bepaald de beste en veiligste manier om af te vallen. Het kan zelfs slecht zijn voor je gezondheid, aangezien je een week lang geen vast voedsel eet. Bij deze kuur drink je alleen maar verdund citroensap vermengd met ahornsiroop. Dit laatste neutraliseert de zure smaak. Op zich is citroensap natuurlijk niet slecht voor je lichaam. Het kan zelfs als een geneesmiddel werken. Sommigen gebruiken het ook als een antibioticum. Maar citrusvruchten kunnen schadelijk zijn voor je lever. Omdat die in een keer veel zuur moet afbreken, kan die beschadigd raken.

Maar citroensap heeft nog meer vervelende bijwerkingen. Zo kan het ook de vullingen in je gebit oplossen. Op deze wijze komt er kwik vrij in je lichaam. Daar tegenover bevat ahorn wel veel koolhydraten en citroen bevat veel vitamines en deze zijn goed voor je lijf. Je mist echter wel je portie eiwitten. Die komen bij deze kuur niet voor. Deze kuur is, net als het watervasten, de meest gevaarlijk en strenge manier van vasten. Het is niet de meest optimale manier van ontgiften. Het beste is om deze kuur kort te doen. Zeker niet langer dan vier à vijf dagen.

Vasten met wei

Je hoeft het natuurlijk niet zo rigoureus aan te pakken. Het is ook mogelijk om wat minder streng te vasten. Kies dan voor weivasten. Deze kuur lijkt op een combinatie van sapvasten, melkvasten en broodvasten. Wei is een melkextract dat overblijft bij de productie van kaas. Het is gezond en zit boordevol nuttige eiwitten, vitamine A, B1, B2 en B13, melksuiker en mineralen. Dit maakt wei een zeer geschikt middel om mee te ontgiften. Het gaat als volgt. Elke dag van je kuur drink je één tot anderhalve liter wei. Dit vul je aan met verse vruchtensappen, bronwater of kruidenthee. Omdat deze kuur veilig is, kun je die één tot twee weken volhouden.

Vasten met vruchten

Voor mensen die wel willen afvallen, maar het niet op kunnen brengen om zo af te zien, is de fruitkuur een goed alternatief. Heel veel mensen vinden alleen vocht tot zich nemen erg zwaar en houden dat niet vol. Een mooi alternatief is dan een fruitkuur. Hierbij ontgift je ook je lichaam, maar het is beter vol te houden. Je valt wel minder snel af, want vruchtenvasten werkt minder effectief. Je krijgt wel calorieën binnen, want in fruit zitten suikers. Het is wel makkelijker vol te houden, doordat je van het vruchtvlees verzadigt wordt. Vooral voor mensen met een drukke baan, kan dit een uitkomst zijn. Als je kiest voor deze kuur, dan eet je drie keer per dag zo'n twee tot drie ons gewassen, ongezoet en rijp fruit. Een goede keus hierbij zijn sinaasappels, appels, grapefruits, mandarijnen, druiven, bessen, vijgen en meloenen. In deze vruchten zit veel vocht en weinig calorieën. Een vruchtenkuur is minder streng en kan je voor een langere tijd doen. Voel zelf aan hoe lang.

Let op!

Wat kilos afvallen als je te zwaar bent, is prima. Let er echter wel op dat je niet doorslaat. Het ene dieet werkt beter dan het ander. Bovendien is de werking van een dieet afhankelijk van veel factoren. Crash diëten zijn zeer slecht voor je gezondheid. Het is sowieso niet verstandig om in een keer veel gewicht te verliezen. Beter is het om geleidelijk af te vallen door je eetpatroon aan te passen en te beginnen met bewegen. Vooral mensen die echt te zwaar zijn, en een BMI van boven de 30 hebben, kunnen beter naar een professionele diëtist gaan. Kies er niet voor om zelfstandig te gaan diëten. Even snel veel afvallen werkt gewoon niet! Een verandering van je levensstijl zet alleen zoden aan de dijk als je deze doorzet. Als dit lukt zul je beter in je vel zitten en gezonder zijn. Val je na je dieet weer terug in je oude patroon, zullen de kilos weer snel terug komen.

Love2Run Bundel 2

€ 29,95

Hardlopen is een populaire sport. Vandaag de dag zie je iedere dag een grote groep mensen hun dagelijkse beweging op deze manier invullen. Jij wellicht ook. Of dit nou het geval is of niet, met Love2R lees meer...


20 Dagen Suikervrij

€ 49,00

Ben jij een vrouw van rond de 40 jaar of ouder en kamp je met overgewicht? Heb je moeite met zoetigheid te laten staan maar ben je klaar met al het dieten? Wil je dat je kleding beter gaat zitten en b lees meer...


Detox voor Vrouwen

€ 97,00

Voel jij je regelmatig moe en heb je last van stress? Lijkt het daarnaast bij iedere keer dat je in de spiegel kijkt dat je een jaar ouder bent geworden? Met het drukke leven van vandaag de dag is dit lees meer...