HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
tomaten

Tomaten

Tomaten (Lycopersicon esculentum)

Tomaten komen oorspronkelijk uit Peru en zijn in de zestiende eeuw naar Europa gebracht. Maar het is niet tot de negentiende eeuw dat rauwe tomaten gegeten werden. Tot die tijd werden ze als giftig beschouwd. Hoewel ze botanisch tot fruit gerekend worden, worden ze toch beschouwd en geserveerd als groente. Tomaten zijn, net als aubergine en pepers, onderdeel van de Solanacea familie.

Voordelen voor de gezondheid

Cherry tomaten, pruim tomaten, peer tomaten en biefstuk tomaten komen allemaal van dezelfde familie. Ze verschillen in vorm, maar ook in kleur. Je kan ze vinden in geel, rood en oranje. Tomaten zijn niet hoog in voedingswaarden als andere groenten, maar ze zijn de koning in het vitamine C gehalte. Een medium tomaat van zo’n 120 gram bevat ongeveer 23 mg vitamine C. Vegetariërs moeten dus zeker niet vergeten om tomaten aan hun salade toe te voegen. Hun vitamine C gehalte zal de opname van ijzer nog versterken.

Deze groente is laag in calorieën, slechts 21 calorieën per 100 gram. Dus je hoeft bij het eten van deze groente geen zorgen te maken over je gewicht. Integendeel juist, het is het perfecte voedsel voor als je een dieet volgt. Vol met water (meer dan 90%), zorgt hij voor een goede vocht afvoer van het lichaam. Het helpt je de afvalstoffen van je lichaam af te voeren als je aan de lijn doet.

Een andere reden om tomaten aan je voeding toe te voegen is dat ze een alkalische werking hebben. Zuurheid van het lichaam kan zorgen voor veel voorkomende alledaagse kwaaltjes als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, absorptie problemen, spierklachten, verlies van calcium uit de botten en meer. Veel mensen gebruiken tegen deze klachten anti zuur medicijnen, maar je kan door bepaald voedsel te eten, het ook voorkomen. Tomaten zijn daar één van. Daarbij bevatten tomaten ook Lycopeen. Deze is verantwoordelijk voor de rode kleur van tomaten. Lycopeen is een phyto chemische stof waar veel studie naar gedaan is. Met de actuele kennis die er is, zijn onderzoekers het eens dat deze stof krachtige anti kankerstoffen bevat. Vooral tegen prostaat kanker. Je lichaam neemt meer lycopeen op als de tomaten verhit of gepureerd zijn (soep, saus) dan als ze rauw zijn.

Hoe te eten?

Voor ze te serveren, moet je de tomaten eerst wassen onder warm water. Cherry tomaten kan je eten als voorgerecht of als je lekker trek hebt. Tomaten van een medium grootte worden vaak in een salade verwerkt. Alleen of gemixt met nadere groenten. Rauwe tomaten zijn rijk in voedingsstoffen. Je kunt ook plakjes tomaten tussen je boterham doen. De grote, sappige tomaten zijn perfect om sap van te maken. Gebruik een sap centrifuge en pers een paar tomaten met wat stronken selderij. Zo heb je een lekkere en gezonde drank.

Je kan veel recepten vinden voor het vullen van tomaten. Vleeseters houden ervan om ze met gehakt te vullen, maar vegetariërs kiezen liever voor rijst, maïs of gemengde groenten. De lijst van recepten met tomaten is lang: soep, saus, stofgerechten, taarten, noem maar op. Je kan vrijwel aan alle gerechten toevoegen. Ze passen eigenlijk overal bij. Als er in een recept om geschilde tomaten gevraagd wordt, gebruik dan geen dunschiller. Kook ze liever een of twee minuten in kokend water en spoel ze daarna af onder stromend water. Hierna kun je het vel makkelijk verwijderen.

Hoogseizoen

In de supermarkten zijn tomaten het hele jaar verkrijgbaar. Maar als je zelf tomaten verbouwt, kun je de eerste aan het eind van mei eten. Het beste is om ze einde augustus te oogsten. Je kan deze groente heel makkelijk zelf verbouwen.

Hoe te bewaren?

Als je tomaten koopt, let er dan op dat er geen kneuzingen op zitten. Hun schil moet glad zijn. Vermijd zachte tomaten en die gekoeld bewaard worden. De kou beschadigt ze. Het is beter om ze ook niet met koud water te wassen. De kou zorgt ervoor dat ze schil beschadigt en dat opent de deur voor bacteriën. Bewaar nooit een tomaat die gewassen is. Bewaar deze groente op kamertemperatuur. Niet te lang, hij zal snel rijpen.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Tomaten rauw
Water g 93.76
Energie kcal 21
Proteine g 0.85
Vetten g 0.33
Koolhydraten g 4.64
Vezels g 1.1
Mineralen
Calcium mg 5
IJzer mg 0.45
Magnesium mg 11
Fosforzuur mg 24
Potassium mg 222
Sodium mg 9
Zink mg 0.09
Koper mg 0.074
Manganese mg 0.105
Selenium mg 0.4
Vitamines
Vitamine C mg 19.1
B-1 (thiamin) mg 0.059
B-2 (riboflavin) mg 0.048
B-3 (niacin) mg 0.628
B-5 (pantothenic acid) mg 0.247
B-6 (pyridoxine) mg 0.08
Folate mcg 15
B-12 mg 0
Vitamine A I.U 623
Vitamine A mcg RE 62
Vitamine E mcg ATE 0.38
Vetten
Verzadigde vetten g 0.045
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.05
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.135
Linolium zuur (18:2) g 0.13
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.005
Cholesterol g 0

Suikervrije Feestdagen Boek

€ 17,95

De feestdagen staan weer voor de deur en je maakt je al zorgen over alle suikers die je tijdens deze periode gaat nuttigen? Zit je net in zo'n lekker flow waarin je veel gezond eet en je goed voelt? D lees meer...


50 Suikervrije KinderTraktaties

Een lekkere traktatie voor je kinderen maken, dat doet iedere moeder graag. Maar hoe doe je dat nou zonder het toevoegen van suikers? Dat was ook het probleem waar Hanneke, moeder van twee, tegenaan l lees meer...


De VetKiller 320 en 360 Workout

€ 27,00

Ben je klaar met overtollig buik vet en wil je nu eindelijk wel eens je buikspieren zien? Wil je je bovendien fit en energiek voelen zonder dat je naar de sportschool hoeft? Probeer dan de Vet-Killer lees meer...