HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
southbeach dieet

South Beach Dieet

Het South Beach Dieet

Volgens Agatston (de Amerikaanse cardioloog die het South Beach dieet heeft bedacht) kun je het South Beach Dieet niet echt als dieet opvatten. Het South Beach dieet heeft meer weg van een manier van leven waardoor mensen overgewicht kwijtraken en vervolgens ook op gewicht blijven. Tijdens het volgen van het South Beach dieet draait het er eigenlijk om dat je zo weinig mogelijk verzadigde vetten tot je te neemt en probeert de juiste koolhydraten tot je te nemen. Dit betekent dat voornamelijk koolhydraatrijke voedingsmiddelen die een lage glycemische index hebben, zoals volkoren graanproducten, groenten en fruit moet worden gegeten. Het dieet bestaat uit drie fasen.

Fase 1: Ontwennen

De eerste fase moet 2 weken worden gevolgd. In deze periode valt men 3,5 tot 6 kilo af. Deze fase is bedoeld om te ontwennen. Men moet als het ware afkicken van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten: de producten waar men dik van is geworden, zoals wit brood, snoep en koek. In deze fase wordt ook het proces van afvallen op gang gebracht. Het voedingspatroon in deze eerste 2 weken bestaat uitsluitend uit mager vlees, magere vis, groente, een beperkte hoeveelheid magere kaas en maximaal 250 milliliter magere melk. Voor de bereiding wordt uitsluitend olie geadviseerd.

Fase 2: Geleidelijk afvallen

De tweede fase moet worden volgehouden tot het streefgewicht is bereikt. Het tempo van afvallen moet 0,5 tot 1 kilo per week zijn. In deze fase mogen geleidelijk de ‘goede koolhydraten’ van fase 1 aan het voedingspatroon worden toegevoegd: volkoren graanproducten en fruit.

Fase 3: Gewichtsbehoud

De derde fase moet voor gewichtsbehoud zorgen. In principe mag alles weer gegeten worden. Het voedingspatroon bestaat uit drie maaltijden, die zodanig moeten verzadigen dat er geen behoefte is aan tussendoortjes. Tijdens deze fase moet het voedingspatroon van de tweede fase in stand blijven: dit betekent dat je zoveel mogelijk voor magere dierlijke producten, groente, fruit en volkoren producten moet kiezen tijdens het samenstellen van je maaltijd. Mensen die in de tweede of derde fase weer aankomen, wordt aangeraden om een aantal dagen fase 1 te volgen en vervolgens weer door te gaan met de fase waarin men zat.

Korte samenvatting South Beach Dieet

Het South Beach dieet staat te boeken als medisch dieet, toch zijn er niet veel makkelijkere diëten te vinden. Calorieën tellen is niet nodig en ook is het niet nodig om je maaltijden af te wegen. Het grote verschil met alle andere diëten is dat je alleen rekening hoeft te houden met de glycemische index van je dagelijkse voedingsmiddelen en ervoor zorgt dat je alleen goede vetten en koolhydraten tot je neemt. En dit is vrij simpel, want er zijn meer voedingsmiddelen verboden tijdens dit dieet. Als je probeert om voor voedingsmiddelen te kiezen die laag op de glycemische index scoren, dan ben je al goed bezig. Het South Beach dieet is daardoor het meest flexibele dieet dat ik ken. Je kunt je eigen culinaire fantasie op alle mogelijke manieren botvieren. Je mag immers meer wel dan niet. Als je de glycemische index eenmaal in je hoofd hebt, kun je zo veel variëren als je zelf wilt. Bovendien moet je altijd eten tot je genoeg hebt, je moet tussendoortjes nemen en er komt geen caloriewijzer of keukenweegschaal aan te pas. Eenvoudiger kan niet. En dat geldt ook voor het resultaat.

Het South Beach dieet is geen manier van eten met weinig koolhydraten. En het is ook geen dieet waarin maar weinig vet is toegestaan. Het South Beach dieet leert je om te vertrouwen op de juiste koolhydraten en de goede vetten waardoor je uiteindelijk vanzelf leert om gelukkig te leven zonder foute koolhydraten en foute vetten tot je te nemen. Het gevolg hiervan is dat je gezonder zult worden én gewicht verliest. Dat verlies ligt in de eerste twee weken zo tussen de 3,5 en 6 kilo, en dat is pas het begin!


Summer Detox FRESH START

€ 25,00

De zomer komt er alweer aan en jij hebt het gevoel dat je bikini van vorig jaar niet gaat passen? Dat is goed mogelijk, maar wacht nog even met een nieuwe kopen. Miss Natural Lifestyle heeft namelijk lees meer...Love2Run Bundel 1

€ 19,95

Ben je een hardloopliefhebber en ben je op zoek naar een nieuwe en toegankelijke sport? Wil je daarnaast graag wat achtergrondinformatie inwinnen voordat je ook maar een stap in een richting zet? Lees lees meer...