De courgette, pompoen en kalebas vallen alle drie onder de gemeenschappelijke familie van groenten die de Cucurbitacea cucurbita familie vertegenwoordigt. De planten hebben als karakteristiek dat ze ranken hebben waarlangs grote geel-oranje bloemen groeien. Ze hebben grote bladeren en gekronkelde uiteinden. Jaune Gros de Paris en de Rouge Vif dÂ’Etampes zijn de meest bekende pompoenen in Frankrijk, waar ze veel gegeten worden. Toch is er nog eens soort die niet heel bekend is, maar wel heel smaakvol: de Kabosha, ook wel Red Kuri genoemd. De schil daarvan is meestal rood, maar kan ook groen zijn. Het oranje vruchtvlees is heel romig, zout en nootachtig van smaak. In het Frans is de naam Potimarron. Dat komt door zijn kastanje achtige smaak (Marron).
Pompoenen zij heel erg laag in calorieën, slechts 20 cal per 100 gram. Het is dus de perfecte groente voor mensen die op hun gewicht letten of willen afvallen. Het is ook rijk aan potassium en ook het gehalte aan ijzer en magnesium mag niet verwaarloosd worden. De feloranje kleur van het vruchtvlees zit vol met beta-caroteen. Deze vitamine is een zeer belangrijke antioxidant die ons lichaam helpt vechten tegen vrije radicalen. Pompoenzaadjes kunnen ook gedroogd gegeten worden. Ze zijn werkelijk heel erg gezond en worden gebruikt bij veel ziektes zoals nier, prostaat of gal problemen. Ze helpen ook lintwormen en andere soorten te verwijderen uit onze darmen wanneer die geïnfecteerd zijn. Pompoenzaadjes zijn ook rijk in proteïne, potassium, magnesium, zink, ijzer, koper en alle essentiële vet zuren.
Pompoen zaadolie wordt niet gemaakt van deze zaadjes maar van de Styrian pompoen (Cucurbita Pepo). Deze pompoenen hebben een geel/groene schil en geel/oranje vruchtvlees binnenin. Hun zaadjes zijn donker groen en hebben geen harde buitenkant. Na het drogen, worden ze makkelijk verwerkt tot pompoenolie. De olie gemaakt van deze zaadjes schijnt zeer goed te zijn voor de gezondheid. Verse olie bevat meer dan 60% onverzadigde vetten (29% enkelvoudig onverzadigde vetten en 51% meervoudig onverzadigde vetten). Haar voordelen bevatten onder meer het reguleren van cholesterol gehaltes en helpt bovendien in het voorkomen en behandelen van blaas en prostaat problemen.
Was de pompoen voor het gebruik om al het vuil af te spoelen. Het snijden van de pompoen kan een uitdaging zijn, maar als je een groot mes gebruikt kan het niet fout gaan. Eenmaal in stukjes gesneden, kan je de zaadjes verwijderen. Daarna haal je de nerven en de schil weg. Je kan de pompoen ook in zijn geheel koken en hem daarna schillen en snijden. Maak een paar gaatjes in de pompoen en zet hem in de oven tot de schil gecarameliseerd is.
De pompoen kan zowel gekookt als gestoomd worden totdat die zacht is. Daarna kan je hem tot een puree stampen of in een soep pureren. In kleine stukjes gesneden kun je hem stoven of bakken en als bijgerecht serveren. Kabosha kan ook rauw gegeten worden. Het vlees is zacht en kan gelijk geraspt worden. Die kun je vervolgens als een salade serveren met wat walnoten, rozijnen en kaas. Iedereen kent de bekende Halloween pompoentaart. Dit recept heeft de hele wereld over gereisd en wordt steeds meer en meer bekend, ook hier. Er zijn diverse recepten voor deze taart, maar het idee is om gestampte pompoen te mixen met ei, room en kruiden als kaneel, kardemom en nootmuskaat. E kunnen nog meer desserts met pompoen bereid worden, zoals muffins, koekjes en andere taarten.
De pompoen is een wintergroente. Ze zijn alleen in de herfst en vroege winter verkrijgbaar. Het is makkelijk om een pompoen te kiezen. Neem welke hard, stevig en vrij van vlekjes is.
Je kan pompoenen het beste ongesneden en op een koele en droge plek bewaren. Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is tussen de pompoenen. Behandel de pompoenen voorzichtig want als de groente schaaft, gaat die snel rotten. Op deze manier kan de pompoen wel tot drie maanden bewaard worden. Gesneden moet de pompoen in een week gegeten worden. Plaats het in een plastic zak in de koelkast.
Voedingswaarden per 100 gram: | ||||
---|---|---|---|---|
Voedingswaarden | Eenheid | Pompoen rauw | Pompoen gekookt (zonder zout) | Pompoenzaadjes gedroogd |
Water | g | 91.6 | 93.69 | 6.92 |
Energie | kcal | 29 | 20 | 541 |
Proteine | g | 1 | 0.72 | 24.54 |
Vetten | g | 0.1 | 0.07 | 45.85 |
Koolhydraten | g | 6.5 | 4.89 | 17.81 |
Vezels | g | 0.5 | 1.1 | 3.9 |
Mineralen | ||||
Calcium | mg | 21 | 15 | 43 |
IJzer | mg | 0.8 | 0.57 | 14.97 |
Magnesium | mg | 12 | 9 | 535 |
Fosforzuur | mg | 44 | 30 | 1174 |
Potassium | mg | 340 | 230 | 807 |
Sodium | mg | 1 | 1 | 18 |
Zink | mg | 0.32 | 0.23 | 7.46 |
Koper | mg | 0.127 | 0.091 | 1.387 |
Manganese | mg | 0.125 | 0.089 | 3.021 |
Selenium | mg | 0.3 | 0.2 | 5.6 |
Vitamines | ||||
Vitamine C | mg | 9 | 4.7 | 1.9 |
B-1 (thiamin) | mg | 0.05 | 0.031 | 0.21 |
B-2 (riboflavin) | mg | 0.11 | 0.078 | 0.32 |
B-3 (niacin) | mg | 0.6 | 0.413 | 1.745 |
B-5 (pantothenic acid) | mg | 0.298 | 0.201 | 0.339 |
B-6 (pyridoxine) | mg | 0.061 | 0.044 | 0.224 |
Folate | mcg | 16 | 9 | 58 |
B-12 | mg | 0 | 0 | 0 |
Vitamine A | I.U | 0 | 0 | 0 |
Vitamine A | mcg RE | 160 | 108 | 38 |
Vitamine E | mcg ATE | 1.06 | 1.06 | 1 |
Vetten | ||||
Verzadigde vetten | g | 0.052 | 0.037 | 8.674 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | g | 0.013 | 0.004 | 14.258 |
Meervoudig onverzadigde vetten | g | 0.005 | 0.004 | 20.904 |
Linolium zuur (18:2) | g | 0.002 | 0.002 | 20.702 |
Alpha-linolium zuur (18:3) | g | 0.003 | 0.002 | 0.181 |
Cholesterol | g | 0 | 0 | 0 |
Fitcooking Fitness Receptenboek
€ 27,00
Merk jij dat je regelmatig veel tijd verspilt met het zoeken naar de juiste recepten om een gezonde maaltijd te bereiden. Saboteer je je zelf regelmatig en baal je vervolgens dat je je voedingspatroon lees meer...
€
Wil je gewicht verliezen? Maar dan op een verantwoorde manier? Probeer dan de Vet-Killer 320 & 360 workout van Jesse van der Velde. Dit zijn speciale trainingsprogramma’s die inhaken op het stimuleren lees meer...