HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
pompoen

Pompoen

De Pompoen (Cucurbita maxima)

De courgette, pompoen en kalebas vallen alle drie onder de gemeenschappelijke familie van groenten die de Cucurbitacea cucurbita familie vertegenwoordigt. De planten hebben als karakteristiek dat ze ranken hebben waarlangs grote geel-oranje bloemen groeien. Ze hebben grote bladeren en gekronkelde uiteinden. Jaune Gros de Paris en de Rouge Vif d’Etampes zijn de meest bekende pompoenen in Frankrijk, waar ze veel gegeten worden. Toch is er nog eens soort die niet heel bekend is, maar wel heel smaakvol: de Kabosha, ook wel Red Kuri genoemd. De schil daarvan is meestal rood, maar kan ook groen zijn. Het oranje vruchtvlees is heel romig, zout en nootachtig van smaak. In het Frans is de naam Potimarron. Dat komt door zijn kastanje achtige smaak (Marron).

Voordelen voor de gezondheid

Pompoenen zij heel erg laag in calorieën, slechts 20 cal per 100 gram. Het is dus de perfecte groente voor mensen die op hun gewicht letten of willen afvallen. Het is ook rijk aan potassium en ook het gehalte aan ijzer en magnesium mag niet verwaarloosd worden. De feloranje kleur van het vruchtvlees zit vol met beta-caroteen. Deze vitamine is een zeer belangrijke antioxidant die ons lichaam helpt vechten tegen vrije radicalen. Pompoenzaadjes kunnen ook gedroogd gegeten worden. Ze zijn werkelijk heel erg gezond en worden gebruikt bij veel ziektes zoals nier, prostaat of gal problemen. Ze helpen ook lintwormen en andere soorten te verwijderen uit onze darmen wanneer die geïnfecteerd zijn. Pompoenzaadjes zijn ook rijk in proteïne, potassium, magnesium, zink, ijzer, koper en alle essentiële vet zuren.

Zaadolie

Pompoen zaadolie wordt niet gemaakt van deze zaadjes maar van de Styrian pompoen (Cucurbita Pepo). Deze pompoenen hebben een geel/groene schil en geel/oranje vruchtvlees binnenin. Hun zaadjes zijn donker groen en hebben geen harde buitenkant. Na het drogen, worden ze makkelijk verwerkt tot pompoenolie. De olie gemaakt van deze zaadjes schijnt zeer goed te zijn voor de gezondheid. Verse olie bevat meer dan 60% onverzadigde vetten (29% enkelvoudig onverzadigde vetten en 51% meervoudig onverzadigde vetten). Haar voordelen bevatten onder meer het reguleren van cholesterol gehaltes en helpt bovendien in het voorkomen en behandelen van blaas en prostaat problemen.

Hoe te eten?

Was de pompoen voor het gebruik om al het vuil af te spoelen. Het snijden van de pompoen kan een uitdaging zijn, maar als je een groot mes gebruikt kan het niet fout gaan. Eenmaal in stukjes gesneden, kan je de zaadjes verwijderen. Daarna haal je de nerven en de schil weg. Je kan de pompoen ook in zijn geheel koken en hem daarna schillen en snijden. Maak een paar gaatjes in de pompoen en zet hem in de oven tot de schil gecarameliseerd is.

De pompoen kan zowel gekookt als gestoomd worden totdat die zacht is. Daarna kan je hem tot een puree stampen of in een soep pureren. In kleine stukjes gesneden kun je hem stoven of bakken en als bijgerecht serveren. Kabosha kan ook rauw gegeten worden. Het vlees is zacht en kan gelijk geraspt worden. Die kun je vervolgens als een salade serveren met wat walnoten, rozijnen en kaas. Iedereen kent de bekende Halloween pompoentaart. Dit recept heeft de hele wereld over gereisd en wordt steeds meer en meer bekend, ook hier. Er zijn diverse recepten voor deze taart, maar het idee is om gestampte pompoen te mixen met ei, room en kruiden als kaneel, kardemom en nootmuskaat. E kunnen nog meer desserts met pompoen bereid worden, zoals muffins, koekjes en andere taarten.

Hoogseizoen

De pompoen is een wintergroente. Ze zijn alleen in de herfst en vroege winter verkrijgbaar. Het is makkelijk om een pompoen te kiezen. Neem welke hard, stevig en vrij van vlekjes is.

Hoe te bewaren

Je kan pompoenen het beste ongesneden en op een koele en droge plek bewaren. Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is tussen de pompoenen. Behandel de pompoenen voorzichtig want als de groente schaaft, gaat die snel rotten. Op deze manier kan de pompoen wel tot drie maanden bewaard worden. Gesneden moet de pompoen in een week gegeten worden. Plaats het in een plastic zak in de koelkast.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Pompoen rauw Pompoen gekookt (zonder zout) Pompoenzaadjes gedroogd
Water g 91.6 93.69 6.92
Energie kcal 29 20 541
Proteine g 1 0.72 24.54
Vetten g 0.1 0.07 45.85
Koolhydraten g 6.5 4.89 17.81
Vezels g 0.5 1.1 3.9
Mineralen
Calcium mg 21 15 43
IJzer mg 0.8 0.57 14.97
Magnesium mg 12 9 535
Fosforzuur mg 44 30 1174
Potassium mg 340 230 807
Sodium mg 1 1 18
Zink mg 0.32 0.23 7.46
Koper mg 0.127 0.091 1.387
Manganese mg 0.125 0.089 3.021
Selenium mg 0.3 0.2 5.6
Vitamines
Vitamine C mg 9 4.7 1.9
B-1 (thiamin) mg 0.05 0.031 0.21
B-2 (riboflavin) mg 0.11 0.078 0.32
B-3 (niacin) mg 0.6 0.413 1.745
B-5 (pantothenic acid) mg 0.298 0.201 0.339
B-6 (pyridoxine) mg 0.061 0.044 0.224
Folate mcg 16 9 58
B-12 mg 0 0 0
Vitamine A I.U 0 0 0
Vitamine A mcg RE 160 108 38
Vitamine E mcg ATE 1.06 1.06 1
Vetten
Verzadigde vetten g 0.052 0.037 8.674
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.013 0.004 14.258
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.005 0.004 20.904
Linolium zuur (18:2) g 0.002 0.002 20.702
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.003 0.002 0.181
Cholesterol g 0 0 0

Detox voor Vrouwen

€ 97,00

Voel jij je regelmatig moe en heb je last van stress? Lijkt het daarnaast bij iedere keer dat je in de spiegel kijkt dat je een jaar ouder bent geworden? Met het drukke leven van vandaag de dag is dit lees meer...


50 Recepten in 30 Minuten

€ 27,00

Heb je als vrouw in de overgang moeite met op gewicht te blijven? Wissel je regelmatig van dieet en werkt niets? Ria Kamelle auteur van de boeken 'Slank door de Overgang', 'Overwin je Overgang' en '20 lees meer...


Fitcooking editie 2 (2019)

€ 27,00

Zoek je een oplossing voor het bereiden van gezonde recepten in de keuken? Wil je daarnaast dat ze allemaal makkelijk te bereiden zijn en bovendien bijdragen aan een fit en sterk lichaam? Neem dan een lees meer...