HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
paardenbloem

Paardenbloem

De Paardebloem (Taraxacum officinale)

De Paardebloem is een afstammeling van de Franse ‘Dents de lion’ (Leeuwentanden). De bladeren van deze bloem lijken namelijk op scherp gevormde leeuwenkaak vol met tanden. De paardebloem wordt meestal gebruikt als kruiden medicijn. Het is vooral effectief en waardevol als vochtafdrijver. Het is rijk aan beta-caroteen, vitamine C, en andere substanties die helpen beschermen tegen kanker. Het is ook een goede bron van vezels en vele andere mineralen, vooral ijzer en calcium. Zo is paardebloem zelfs rijker in calcium als melk.

Voordelen voor de gezondheid

De plant wordt gebruikt in de behandeling van gal blaas problemen, aandoeningen aan de urinewegen, chronische gewrichtsproblemen, zoals artritis of jicht, en huid aandoeningen, als acné en eczeem. Paardebloem helpt de spijsvertering en heeft een natuurlijk laxerend effect. Ook is het vochtafdrijvend wat helpt ontstekingen en zwellingen te verminderen. De lever is één van de voornaamste organen die helpen bij een auto-immuun ziekte, zoals reumatische artritis. Een half kopje paardebloemensap elke ochtend en avond op een nuchtere maag schijnt heel effectief voor de lever te zijn. Paardebloemensap is bovendien goed voor vetzucht, jicht, overspannenheid, artritis sclerose, nierstenen. De vitamine A gehalte stimuleert ons immuun systeem en de alkaline gehalte in paardebloem helpt ons de herpes virus te verslaan. Het is een vriend voor onze aderen en slagaderen. Het heeft ook een positief effect op cholesterol en spataderen. De plant heeft bovendien een anti-bacteriele werking.

Let op!

Mensen met een gevoelige spijsvertering kunnen het beste paardebloemensap verdunnen met wortelsap.

Hoe te eten?

Paardebloem wordt meestal geserveerd met een warme dressing om het slap te maken. Traditioneel wordt het gegeten met warme bacon, maar dat is niet erg gezond. Het is beter om de bacon te vervangen met geroosterde knoflook en sla olie. Daarbij kun je wat aardappelen stomen en die als bijgerecht serveren. Je kan de kroontjes van de bloem ook stoven met wat ui en knoflook. De bitterzoete wortel kun je aan soep toevoegen.

Hoogseizoen

In de vroege lente, nog voor de plantenwereld tot leven komt, zijn de blaadjes van de paardebloem op hun rijpst om te eten. Ze kunnen het best geplukt worden voordat de gele bloem zich ontwikkelt. Die hebben namelijk een bittere smaak. Voordat je wilde paardebloem blaadjes gaat plukken van padjes of tuintjes, wees er dan alert op dat de grond niet bewerkt is met onkruidverdelgers of pesticiden. Paardebloemen in de zomer zijn ook bitter. Van de lente tot de zomer, is het het beste om de zachte groene blaadjes die net ontkiemd zijn, te eten.

Hoe te bewaren?

Verpak de paardebloem in een plastic zak en leg die in de koelkast. Je kan hem dan drie dagen bewaren.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Paardenbloem rauw
Water g 85.6
Energie kcal 45
Proteine g 2.7
Vetten g 0.7
Koolhydraten g 9.2
Vezels g 3.5
Mineralen
Calcium mg 187
IJzer mg 3.1
Magnesium mg 36
Fosforzuur mg 66
Potassium mg 397
Sodium mg 76
Zink mg 0.41
Koper mg 0.171
Manganese mg 0.342
Selenium mg 0.5
Vitamines
Vitamine C mg 35
B-1 (thiamin) mg 0.19
B-2 (riboflavin) mg 0.26
B-3 (niacin) mg 0.806
B-5 (pantothenic acid) mg 0.084
B-6 (pyridoxine) mg 0.251
Folate mcg 27.2
B-12 mg 0
Vitamine A I.U 14000
Vitamine A mcg RE 1400
Vitamine E mcg ATE 2.5
Vetten
Verzadigde vetten g 0.17
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.014
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.306
Linolium zuur (18:2) g 0.261
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.044
Cholesterol g 0

Suikervrije Feestdagen Boek

€ 17,95

De feestdagen staan weer voor de deur en je maakt je al zorgen over alle suikers die je tijdens deze periode gaat nuttigen? Zit je net in zo'n lekker flow waarin je veel gezond eet en je goed voelt? D lees meer...



Afvallen met Nederland

€ 29,85

Duurzaam afvallen, dat is zo makkelijk nog niet. Crashdieten en jojo-en daarentegen is eenvoudig. Toch is dit niet de juiste manier om gezond af te vallen en geeft het je op den duur niet de resultate lees meer...