HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
krachtsport

Krachtsport

Krachtsport Uitoefenen!

Voorbeelden van krachtsport zijn onder andere turnen, sprinten, karate, gewichtheffen, touwtrekken, hoog- en verspringen en korte afstand zwemmen. Krachtsport is sport met een kortdurende belasting en hoge intensiteit.

Net als bij de voorgaande sporten gelden ook hier de regels: eet gevarieerd en op regelmatige tijdstippen, drink voldoende, zorg voor voldoende koolhydraten let op de soort en hoeveelheid vet die je tot je neemt. Bij deze vorm van training is ook de inname van voldoende eiwitten van belang. De meningen van deskundigen variëren over de aanbevolen hoeveelheid eiwit voor krachtsporters. Algemeen wordt aangenomen dat 1 tot 1,5 gram per kilogram ideaal is. Met een gezonde voeding, haal je deze inname. Voedingssupplementen met eiwit en aminozuur tabletten zijn dan ook niet nodig. Behalve als je energie opname erg laag is. Dan worden de eiwitten benut voor de verbranding van koolhydraten en vet en kan je wat extra eiwitten gebruiken om je spieropbouw te stimuleren.

Ook hier geld: wees zuinig met vet. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Eet gevarieerd en op regelmatige tijdstippen. Hierdoor blijft de inname van vitamines en mineralen op peil. Eet geen grote maaltijden vlak voor je gaat sporten zodat krampen en buikklachten worden voorkomen. Tot een uur voor de inspanning kun je nog een kleine snack eten zoals een gezonde reep of wat fruit.

Goed drinken ook hier van belang!

Zorg bovendien dat je genoeg drinkt. Drink ongeveer een halve bidon (dus 150 tot 250 ml) per vijftien minuten. Let erop dat je ook na het sporten goed drinkt. Ook hier geldt: drink een hoeveelheid vocht die ongeveer gelijk is als de hoeveelheid die je kwijtgeraakt bent. Vocht is zéér belangrijk! Ons lichaam bestaat namelijk grotendeels uit water. Als je te weinig drinkt, kan dat zorgen dat je lichaam uitdroogt. Dit zorgt ervoor dat je minder presteert en kan zelfs ernstige gevolgen hebben, zoals flauwte of overgeven. Mensen kunnen onder zware omstandigheden meer dan twee liter transpiratie per uur kwijtraken. Dit hangt af van de training, vochtigheid, temperatuur, kleding, gewenning en ervaring.

Tijdens bepaalde sporten is het lastiger te drinken. Tijdens schaatsen neem je minder makkelijk vocht tot je dan tijdens fietsen bijvoorbeeld. Ook de kleding is van belang. Kijk daarom afzonderlijk naar elke sport en hoeveel vocht je hierbij tot je moet nemen. Zorg dus dat je minstens 1 liter vocht per uur dat je intensief sport drinkt, en in sommige omstandigheden zelfs meer dan dat.

Behalve de inname van voldoende vocht is het ook belangrijk extra energie te gebruiken. Dit geldt vooral bij langer durende inspanningen. De suikers en koolhydraten in het lichaam zijn voornamelijk opgeslagen in de spieren en in de lever. Deze combinatie van deze suikers en koolhydraten heet glycogeen en is te vinden in de lever en spieren te vinden in de vorm van speciale suikerketens. Men verbruikt deze glycogeen voorraden gemiddeld binnen drie tot zes kwartier. Dit is afhankelijk van de intensiteit van de training. Het lichaam spreekt bij duurinspanningen de aanwezige vet voorraden aan. Denk niet dat je gemakkelijk van je vet af komt! De gemiddelde Nederlander moet hier wel 3 dagen per week voor sporten.

Je lichaam verbruikt meer glycogeenvoorraden naarmate de sport intensiever en zwaarder is. Daarom moeten duursporters zo snel mogelijk over gaan op het verbranden van vet. Dit gaat niet vanzelf. Hier moet je speciaal voor trainen. Zorg dat je tijdens de training voldoende koolhydraten binnen krijgt door te blijven eten en drinken. Zo worden de eigen opgeslagen energievoorraden zo lang mogelijk gespaard. Nu blijkt weer het belang van vocht! Drinken tijdens het sporten zorgt dus niet alleen voor een goede vocht- en lichaamstemperatuur huishouding. Het zorgt ook dat je de training langer en intensiever volhoudt.

Het kan ook voorkomen dat een sporter last heeft van winderigheid. Dit komt door het zetten van kracht tijdens de oefening. Er is bepaalde voeding die dit soort klachten veroorzaakt. Dat zijn groenten als kool, prei, uien of bonen. Maar ook koolzuurhoudende drankjes zorgen voor gas. Na de sport is het belangrijk om de verloren energie weer aan te vullen. Kies voor een normale maaltijd met veel koolhydraten. Je kunt ook kiezen voor een koolhydraatrijke drank, als een sportdrank. Maar let op! Vaak zitten er in die drankjes wel suikers. Dus je kunt misschien meer calorieën tot je nemen dan dat je verbrandt hebt.

Fixx Shake 14 stuks

€ 68,32

Ben je continu aan het werk en ervaar je ten gevolge hiervan veel stress? Heb je daarnaast last van overgewicht, zit je de hele dag op je werk en heb je wel eens last van rugpijn? Als dit het geval is lees meer...


20 Dagen Suikervrij

€ 49,00

Ben jij een vrouw van rond de 40 jaar of ouder en kamp je met overgewicht? Heb je moeite met zoetigheid te laten staan maar ben je klaar met al het dieten? Wil je dat je kleding beter gaat zitten en b lees meer...


Stoppen met Lijnen 8 weken Gezond en Gewicht

€ 77,00

Heb jij moeite met op gewicht blijven? Slaag je keer op keer met je dieet maar zitten die kilo's een paar tellen later er weer aan? Dit is om moedeloos van te worden, dat is begrijpelijk. Gelukkig zij lees meer...