HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
kool

Kool

Kool (Brassica oleracea)

De gezondheidsvoordelen van de kool zijn al heel lang bekend. Toch is deze groente niet echt zichtbaar in ons dagelijks dieet. Studies hebben aangetoond dat het heel gezond is als deze groente twee tot drie keer per week gegeten zou worden. Als het je tegenstaat om kool te eten door zijn gasvormende werking, vind je hieronder tips hoe je dit probleem kan overkomen.

Voordelen voor de gezondheid

In de middeleeuwen werd deze groente de ‘het medicijn van de armen’ genoemd. Er zijn weinig groenten die meer gezondheidseigenschappen hebben dan kool. Helaas vertrouwen mensen vandaag de dag meer op medicijnen dan op helende voeding. Er wordt niet beweerd dat je geen medicijnen meer zou moeten gebruiken, maar in sommige gevallen kan kool een uitstekende hulp zijn bij bepaalde kwaaltjes. Toch denken we er vaak niet aan. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan raad ik je aan om boeken in te zien waar zijn medicinale werking in beschreven is.

De meest interessante eigenschap van deze groente is zijn kracht om het risico van darmkanker te verminderen. Studies hebben aangetoond dat volkeren die grote hoeveelheden kool eten, weinig te maken hebben met darmkanker. Dit komt door zijn hoge gehalte vezels en bepaalde chemicaliën. Vezels helpen ook om onze darmen schoon te houden door de doorgang te verbeteren. Kool bevat bovendien bepaalde stoffen die tumorcellen tegengaan en cellen helpen beschermen tegen vrije radicalen.

Sommige van die stoffen helpen ook om het lichaamÂ’s metabolisme van oestrogeen te versnellen. Zo vermindert de kans op borst-, baarmoeder- en eierstokken kanker. Kool is bovendien een perfecte bron van vitamine C en beta-caroteen (een vitamine A opwekker). Deze anti oxidanten helpen om de vrije radicalen te verslaan die in ons lichaam circuleren en het verouderingsproces versterken. Het hoge gehalte aan beta-caroteen kan de kans op staart verminderen.

Rauw is kool een goede bron van folium zuur. Deze zorgt voor een vermindering van het risico van baby’s met een open ruggetje. Geperste koolsap bevordert de genezing van sommige zweren. Kool vermindert bovendien de kans op hart ziektes en hartaanvallen, verlicht reuma en vermindert huid problemen. Bovenop al deze goede eigenschappen is deze groente ook nog laag in calorieën.

Let op!

Kool vermindert de opname van jodium. Als je deze groente meer dan twee tot drie keer per week eet, zorg er dan voor dat je op een andere manier genoeg jodium binnen krijgt. Vooral mensen met schildklier aandoeningen moeten hier alert op zijn.

Hoe te eten?

Allereerst de vraag, hoe vermijd je gasvorming? Dit is heel makkelijk en lekker bovendien. Voeg slechts een paar zaadjes komijn of venkel (of allebei) toe voor het koken. De kool wordt nu beter verteerd en je hebt niet meer die vervelende geur in je keuken een paar dagen lang.

Er zijn vele manieren om kool te bereiden. Rauw, gesneden in kleine stukjes, kan je ze aan elke salade toevoegen. Dat kan ook alleen een salade van kool zijn met wat stukjes appel, rozijnen, kaas. Eenmaal fijn gesneden kun je de kool ook lekker bakken. Kool is een perfecte wintergroente en doet het goed in gerechten als ‘pot-au-feu’, soepen of gevuld. Je kan de groente verder, koken, stomen en meer. Er zijn geen grenzen aan creativiteit.

Je kan kool ook als zuurkool eten. Dit recept komt uit Duitsland. Het wordt eerste geweekt in een zoute pekel en daarna gefermenteerd. Zuurkool levert micro organismen die goed zijn voor onze darm flora, maar ook rijk is in zout. Om het zoutgehalte te verminderen, was de zuurkool eerst voor die te koken.

Vermijd om de kool van tevoren te snijden. Zo verlies je zijn vitaminen, vooral vitamine C. De binnenste bladeren zijn vaak hard en schoon. Die hoef je niet te wassen. Verwijder alleen de buitenste bladeren die misschien vies zijn en spoel de kool in zijn geheel af onder stromend water. Daarna kun je hem bereiden.

De simpelste manier om de kool te snijden, is met een groot en scherp mes. Snijd hem eerst door de helft en daarna in kwarten. Je kan zelfs het hart verwijderen van elk kwart aangezien dit deel meestal hard is. Afhankelijk van hoe je hem gaat bereiden, kun je de kool in kleine stukjes snijden of hem in kwarten laten of die weer halveren.

Kook kool absoluut niet in een aluminium pan! Dit zorgt voor een chemische reactie die de groente verkleurt en de smaak verandert.

Hoogseizoen

Kool is het hele jaar verkrijgbaar, maar zijn hoog seizoen is in de herfst.

Hoe te bewaren?

Kool is een groente die je goed kan bewaren. In de koelkast of een andere koele plek, kun je een hele kool zelfs tot twee weken goed houden. Als de kool gesneden is, kun je hem niet langer dan twee of drie dagen bewaren.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Kool rauw Kool gekookt
Water g 92.15 93.60
Energie kcal 25 22
Proteine g 1.44 1.02
Vetten g 0.27 0.43
Koolhydraten g 5.43 4.46
Vezels g 2.3 2.3
Mineralen
Calcium mg 31 46
IJzer mg 0.17 0.84
Magnesium mg 8 24
Fosforzuur mg 15 59
Potassium mg 97 292
Sodium mg 8 26
Zink mg 0.09 0.38
Koper mg 0.012 0.043
Manganese mg 0.117 0.218
Selenium mg 0.6 1.9
Vitamines
Vitamine C mg 20.1 74.6
B-1 (thiamin) mg 0.057 0.055
B-2 (riboflavin) mg 0.055 0.113
B-3 (niacin) mg 0.282 0.547
B-5 (pantothenic acid) mg 0.139 0.508
B-6 (pyridoxine) mg 0.113 0.143
Folate mcg 20 50
B-12 mg 0 0
Vitamine A I.U 132 1318
Vitamine A mcg RE 13 139
Vitamine E mcg ATE 0.105 1.69
Vetten
Verzadigde vetten g 0.053 0.054
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.030 0.024
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.196 0.167
Linolium zuur (18:2) g 0.085 0.038
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.110 0.129
Cholesterol g 0 0

Stoppen met Lijnen 16 weken Gezond en Gewicht

€ 134,00

Er zijn vandaag de dag ontzettend veel mogelijkheden met betrekking tot het afslanken en verliezen van gewicht. Toch, vraag jij je daarbij wel eens af of dat allemaal wel zo gezond is? Ben je tegelijk lees meer...


Afslank Receptenbijbel

€ 37,00

Gewicht toenemen is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is lekker op de bank zitten, tv kijken, chips eten en een bak ijs erna. Afslanken daarentegen is voor vele mensen hogere wiskunde. Een pro lees meer...


Gratis voedingsschema voor mannen van 18 tot 35 jaar

Je wil spiermassa opbouwen, vet verbranden of wellicht allebei. Hoe je het ook wendt of keert – je voedingsschema moet in orde zijn. Deze is nog belangrijker dan je trainingsschema want in de sportsch lees meer...