HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
komkommer

Komkommer

De komkommer (Cucumis sativus)

De komkommer is onderdeel van de Cucurbitaceous familie, net zoals meloenen, kalebassen en pompoenen. Deze groente heeft een hoog water gehalte en is laag in calorieën. Het is een perfecte bron van potassium, vitamine C en folium zuur (alleen als die ongeschild is). Komkommer is een vrouw’s beste vriend als ze op dieet is, maar kan ook goed gebruikt worden voor cosmetische doeleinden.

Voordelen voor de gezondheid

Door zijn hoge watergehalte is deze groente vochtafdrijvend. Ook heeft komkommer een reinigende werking in het lichaam omdat het de verzamelde afvalstoffen en chemische giftige stoffen helpt verwijderen. Het kan ook helpen bij de behandeling van artritis omdat het urinezuur verwijdert. Door zijn lage gehalte in calorieën is het bovendien het perfecte voedsel voor een dieet. Ook wordt er gezegd dat het sap van de komkommer onze huid en haren voedt. Het sap heeft de reputatie van een verjonger en zorgt ervoor dat we er jong en fris uitzien. Als je van de voordelen wilt profiteren, pers het sap of doe plakjes komkommer op je gezicht. Komkommer heeft ook de kracht om de huid na een heftige zonnebrand te verlichten.

Sommige mensen kunnen komkommer niet goed verteren. Als dat bij jou het geval is, moet je de komkommer een paar uur voor het serveren bereiden. Snijdt ze in kleine stukjes en bestrooi ze met zeezout. Laat ze vervolgens voor minstens een uur in de ijskast staan. Je kan ze ook schillen.

Hoe te eten?

Als de komkommers organisch en biologisch zijn, kan je ze ook ongeschild eten. Was ze wel grondig onder stromend water. Serveer ze geschild of geraspt in een salade met een vinaigrette, knoflook, mint of sesam zaadjes. Je kan ook een paar plakjes tussen je boterham doen. Ook kun je komkommer blenden met andere groenten als sap. Je kan de komkommer koken net zoals je met een kalebas zou doen: stomen, koken, stoven… Maar op die manier verlies je wel de vitamines en mineralen.

Hoogseizoen

Net zoals alle andere groenten, kan je komkommer het hele jaar in de supermarkt vinden. Als je een tuin hebt of je koopt de groente van een boerenmarkt, vind je komkommer voornamelijk van mei tot juli. Als je de komkommer koopt, let er dan op dat die hard is, vooral de uiteinden, en donker groen. Als het geel en gerimpeld is geworden, betekend het dat de komkommer niet meer vers is.

Hoe te bewaren?

Verse, ongeschilde komkommer kan je het beste bewaren in de koelkast. Ongeveer een week lang. Hoe langer je hem bewaart, des te minder knapperig hij zal zijn. Als de komkommer al bereid is, of geschild en gesneden, kan je hem maar een dag in de koelkast bewaren.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Rauw en Geschild Rauw en Ongeschild
Water g 96.49 96
Energie kcal 12 13
Proteine g 0.57 0.69
Vetten g 0.16 0.13
Koolhydraten g 2.5 2.76
Vezels g 0.7 0.8
Mineralen
Calcium mg 14 14
IJzer mg 0.16 0.26
Magnesium mg 12 11
Fosforzuur mg 21 20
Potassium mg 148 144
Sodium mg 2 2
Zink mg 0.14 0.2
Koper mg 0.032 0.033
Manganese mg 0.085 0.076
Selenium mg 0 0
Vitamines
Vitamine C mg 3 5.3
B-1 (thiamin) mg 3 0.024
B-2 (riboflavin) mg 3 0.022
B-3 (niacin) mg 3 0.221
B-5 (pantothenic acid) mg 1 0.178
B-6 (pyridoxine) mg 3 0.042
Folate mcg 3 13
B-12 mg 0 0
Vitamine A I.U 3 215
Vitamine A mcg RE 0 21
Vitamine E mcg ATE 0 0.079
Vetten
Verzadigde vetten g 0.042 0.034
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.004 0.003
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.065 0.053
Linolium zuur (18:2) g 0.027 0.022
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.037 0.030
Cholesterol g 0 0

Cursus Optimaal Gezond met Suikers

€ 67,00

Heb jij behoefte om meer controle te krijgen over je gezondheid? Zou jij wel eens beter willen weten wat er binnen in de fabriek van je aan de gang is? Wil je bovendien praktische tips en tricks om di lees meer...



Love2Run Bundel 2

€ 29,95

Hardlopen is een populaire sport. Vandaag de dag zie je iedere dag een grote groep mensen hun dagelijkse beweging op deze manier invullen. Jij wellicht ook. Of dit nou het geval is of niet, met Love2R lees meer...