HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
cholesterol

Cholesterol

Waarom is cholesterol slecht voor je!

Voeding levert cholesterol. Dit is een vetachtige stof die nodig is om lichaamscellen aan te maken. Het zorgt ook voor bepaalde hormonen en galzuren. Zeventig procent van de cholesterol in ons lichaam maakt je lichaam zelf aan. De rest komt voornamelijk uit voedsel, vooral van dierlijke vetten. Met name de hoeveelheid verzadigd vet in uw voeding vergroot het cholesterolgehalte in het bloed. Hoe meer je van deze vetten eet, des te meer cholesterol er in je lichaam terecht komt. Ook roken en te weinig lichaamsbeweging zijn van invloed op het cholesterolgehalte. 15% van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte.

Het is dus belangrijk dat jouw slagaders schoon blijven. Door gevarieerd en gezond te eten, zorg je dat je cholesterol gehalte in het bloed op een normaal niveau blijft. Onderzoeken hebben verbanden tussen bepaalde ziekten en bepaalde soorten voeding aangetoond. Het zijn vooral zout die je bloeddruk omhoog kunnen jagen. Dit vergroot de kans op een beroerte. Ook is een hoog cholesterolgehalte van invloed op hart- en vaatproblemen.

Pas op met tussendoortjes!

Een goede basis is drie maaltijden per dag. Let wel op de tussendoortjes. Die kunnen ongemerkt veel calorieën leveren. Vermijd tussendoortjes als koek, gebak, chocolaatjes, chips, snacks, frisdrank, sap en alcohol. Neem ze alleen bij speciale gelegenheden en met mate. Dus niet de hele doos maar bijvoorbeeld één chocolaatje of één koekje. Al deze tussendoortjes zorgen voor een hoger cholesterolgehalte.Ook voor alcohol geld hetzelfde. Eén of twee glaasjes alcohol op een dag kan geen kwaad. Het liefst niet iedere dag. Kies als gezonde snack eens voor rauwkost zoals stukjes bloemkool, radijs, komkommer, bleekselderij of wortel. Maar een biscuit, rijstwafel, popcorn of bouillon kan ook.

Ook met drinken kun je gemakkelijk voor een slankere variant kiezen. Neem eens een drankje zonder calorieën zoals koffie en thee zonder melk en suiker. Maar bijvoorbeeld water met een smaakje en light frisdranken zijn ook goed.


FIT Sterk en Gespierd

€ 39,95

De beste informatie met betrekking tot het bouwen van een gezond en sterk lichaam, waar haal je die vandaan? Het internet staat voor met opgeblazen informatie die vaak maar half waar is. Bovendien is lees meer...