HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
asperge

Asperge

De asperge!

De asperge is onderdeel van de lelie familie, waaronder ook de ui, prei en knoflook vallen. Ze worden al meer dan 2000 jaar gecultiveerd in het Zuiden van Europa. De groene soort komt het meest voor maar je kan ook witte asperges vinden.

Voordelen voor de gezondheid!

Asperges zijn laag in calorieën maar boordevol vitaminen en mineralen. Ze zijn een goede bron van folium zuur, vitamine A, vitamine B’s en vitamine C. Ze zijn ook een redelijke bron van calcium en vezels. 100 gram asperges bevat slechts 24 calorieën per portie. Dezelfde massa levert bovendien 146 mg vitamine B9, wat een derde deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Vitamine B9 is met name belangrijk voor zwangere vrouwen. Mochten zij niet genoeg van deze vitamine binnen krijgen, dan kan dat zorgen voor een baby met een open ruggetje.

Asperges hebben een detoxerende en goed effect of het gestel. Hun vezels helpen om ons inwendig darmgestel schoon te houden. Ook helpen ze om het lichaam te ontdoen van overtollig vocht. Asperges bevatten bovendien phytochemisch glutathione, welke eigenschappen van anti oxidanten en anti-kankerverwekkende stoffen bevatten.

Er zijn oude geloven die beweren dat asperges bovendien het gevoel van liefde en medeleven kunnen opwekken, de vruchtbaarheid kunnen verhogen, menstruatie pijn kunnen verminderen en de melkproductie van voedende moeders kunnen verhogen. In sommige landen worden asperges ook gebruikt als afrodisiaca.

Sommige mensen merken na het eten van asperges dat hun urine een sterke geur heeft. Dat komt omdat asperges een solfer onderdeel bevatten genaamd mercaptan. Wanneer deze wordt afgebroken in het lichaam, zorgt die voor een aparte geur. De geur verdwijnt zodra de asperge volledig is verteerd en geabsorbeerd door het lichaam.

Deze groente wordt absoluut niet aangeraden aan mensen die last hebben van hun blaas, darmklachten of artritis. Voor deze laatste aandoening zijn onderzoekers niet zeker of het de pijn juist versterkt of vermindert.

Hoe asperges te eten?

Als eerste moeten asperges gewassen worden onder stromend water. De uiteinden zijn misschien nog bedekt met aarde. Snijdt het witte uiteinde eraf, welke meestal bedekt is met aarde en hard is. Hierna kun je ze koken, maar let op. Kook ze niet te lang, dat kan ervoor zorgen dat ze een bittere smaak krijgen. De beste manier om asperges te koken, is om ze te stomen. Op die manier behouden ze hun natuurlijke smaak en vitaminen. Gebruik een diepe en dichte pan of een snelkook pan. Vul de pan met water en breng die naar een kookpunt. Plaats dan de asperges, die je hebt samengebonden, rechtop in de pan. Dit zorgt ervoor dat de delicate uiteinden niet te intensief verwarmd worden. Kook ze dan voor acht minuten lang. Als je een snelkook pan gebruikt, vul dan de bodem eerst met water. Daarna doe je de asperges in het kookmandje. Doe het dicht en kook ze op een hoog vuur. Zodra het hard gaat koken, doe je het vuur zachter en laat je ze vijf minuten op zachter vuur garen. Om erachter te komen of ze gekookt zijn, haal je er een voorzichtig uit met een vork. Als de asperge mee buigt, is die gaar. De asperges worden meestal als hoofdgerecht geserveerd als ze nog warm zijn. Een kilo rauwe asperges zal voldoende zijn voor vier personen.

Ze kunnen ook rauw gegeten worden, alhoewel dat niet echt gebruikelijk is. Spoel ze dan wel goed af in warm water om eventueel aanwezig zand te verwijderen en serveer met een dipsaus. Sommige mensen houden van geschilde asperges, vooral de onderkant. Je hoeft ze niet te schillen, maar als je dat wel doet, zorg er dan voor dat je het voorzichtig doet. Zo behoud je de delicate uiteinden goed.

Als het weer asperge seizoen is, houden mensen ervan om ze als vervanging van het hoofdgerecht te eten. Daar drinken ze dan graag een glaasje witte wijn bij. Ook kunnen ze goed worden gecombineerd met andere gerechten of als soep of voorgerecht.

Hoogseizoen

Het asperge seizoen is kort. Je kan verse asperges in de supermarkten krijgen van april tot juni. Ze zijn meetal wel een beetje prijzig omdat ze handmatig geoogst worden. De asperges stengels moeten recht, stevig en groen zijn voor het grootste deel van hun lengte. Grote asperges betekenen niet noodzakelijk dat ze beter of smaakvoller zijn. Die kunnen juist hard en draderig zijn. Kies die met een omvang van één cm. Hun uiteinden moeten compact en puntig zijn. Asperges worden meestal in een bundel verkocht. Wees er bedacht op dat ze allemaal even groot en dik zijn. Zo kun je ze makkelijker tegelijkertijd koken.

Hoe kun je asperges het best bewaren?

Je kan asperges niet goed bewaren. Je moet ze eigenlijk gelijk na de oogst zo snel mogelijk opeten. Als ze niet gelijk op dezelfde dag worden opgegeten, bewaar ze dan op een koele plek. Omhul de uiteinden in een vochtige papieren doek en leg ze in een plastic zak.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Asperges
Water g 92
Energie kcal 24
Proteine g 2.6
Vetten g 0.3
Koolhydraten g 4.2
Vezels g 1.6
Mineralen
Calcium mg 20
IJzer mg 0.7
Magnesium mg 10
Fosforzuur mg 54
Potassium mg 160
Sodium mg 11
Zink mg 0.4
Koper mg 0.1
Manganese mg 0.1
Selenium mg 1.7
Vitamines
Vitamine C mg 11
B-1 (thiamin) mg 0.1
B-2 (riboflavin) mg 0.1
B-3 (niacin) mg 1
B-5 (pantothenic acid) mg 0.15
B-6 (pyridoxine) mg 0.1
Folate mcg 146
B-12 mg 0
Vitamine A I.U 539
Vitamine A mcg RE 54
Vitamine E mcg ATE 0.4
Vetten
Verzadigde vetten g 0.07
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.01
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.136
Linolium zuur (18:2) g 0.129
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.007
Cholesterol g 0

Fit Foodkit Mannen

€ 19,95

Voor een fit en optimaal functionerend lichaam is sporten alleen niet genoeg. Het begint namelijk allemaal in de keuken. Zonder hoge kwaliteit voedingsstoffen krijgen je spieren niet de juiste energie lees meer...


Keto Challenge

€ 67,00

Wil je graag duurzaam gewicht verliezen zonder dat je gezondheid er onder lijdt? Wil je daarnaast graag van je vlees en vette hap blijven genieten? Doe dan de Keto-challenge. Met behulp van deze uitda lees meer...


Fitcooking Fitness Receptenboek

€ 27,00

Merk jij dat je regelmatig veel tijd verspilt met het zoeken naar de juiste recepten om een gezonde maaltijd te bereiden. Saboteer je je zelf regelmatig en baal je vervolgens dat je je voedingspatroon lees meer...